Dome Karuskoski Helt siden ungdommen har jeg elsket Tolkiens bøker og dette var en ny mulighet for meg å nærme meg forfatteren på, forteller finske Dome Karuskoski som nok for nordmenn er best kjent for Tom of Finland.
 

Et liv med Tolkien

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 14.06.19

I dag er det premieren på Dome Karuskoskis Tolkien. Filmen omhandler den legendariske forfatterens oppvekst- og ungdomstid. Regissøren kjenner seg selv igjen i den unge Tolkiens prøvelser.

Finske Dome Karuskoski fikk mye skryt  for sin forrige film Tom of Finland som handler om en eksentrisk finsk homoerotisk kunstner. Denne gangen tar han oss med inn i livet og oppveksten til forfatteren J.R.R. Tolkien.

- Hvorfor Tolkien?

- Jeg trodde egentlig ikke tenkt å lage en nye biografisk film. Etter Tom of Finland fortalte jeg meg selv: "Ikke mer biopics!" Så leste jeg manuset og tenkte at dette kunne bli veldig interessant. Helt siden ungdommen har jeg elsket hans bøker og dette var en ny mulighet for meg å nærme meg forfatteren på.

 

Søkte tilflukt i bøkene

Dome Karuskoski beskriver seg selv som et mobbeoffer i oppveksten. Hans søkte tilflukt i bøkene.

- Jeg leste Hobbiten og jeg elsket Gandalf. Så leste jeg Silmarillion, Ringenes Herre og gikk videre til Tolkiens andre verk. Ringenes herre ga meg min første forelskelse. Deretter gikk jeg inn på rollespillet D & D - Dungeons & Dragons - og levde så mye jeg kunne i denne fantasiverden. Jeg var en veiviser. Jeg spilte alltid en veiviser. Det var der jeg hadde en ekte familie - et fellesskap - på samme måte J.R.R. Tolkien finner det i filmen.

- Du fortalte meg at du så mange likheter mellom din egen oppvekst og Tolkiens oppvekst?

- Jeg  er født på Kypros og flyttet til Finland da jeg var fire år gammel. Min mor var enslig forsørger og jeg kjente ikke min far før jeg ble fjorten. Til tider levde vi i det jeg vil kalle fattigdom – bolig uten innlagt vann. I tillegg opplevde jeg å bli et mobbeoffer  på skolen. Min flukt og gjemmested var bøkene og ikke minst Tolkiens bøker. Barndomsopplevelsen gjorde at jeg har forstått hva JRR Tolkien opplevde i sin oppvekst. Familien hans kom fra Sør-Afrika til England da han var fire. Moren var eneforsørger og døde da han var tolv. Det var han store intellekt som førte til at han fikk stipendier og endte på Oxford. For min del var det at jeg kom inn på den statlige kunstskolen og kunne maleri og film som ble redningen.

 

Vennskap

- Filmen handler mye om fellesskapet han opplever med sine nærmeste venner?

- Jeg ønsket å fange Tolkiens fellesskap - hvor viktig hver av disse guttene var i den tidlige delen av livet hans.

- Hvorfor ville Fox Searchlight ha deg som regissør på filmen?

Jeg laget et par filmer som har vært vist på filmfestivalen i Toronto.  Jeg møtte Fox Searchlight for fem år siden og har jobbet med et par manus for dem. De sendt meg Tolkien-manuset, men jeg sa i utgangspunktet nei. Jeg var ferdig med biopics etter Tom of Finland . Samtidig er jeg en stor Tolkien-fan og hadde lest mange av bøkene to ganger. Det som overrasket meg med manuset var nettopp ar det konsentrerte seg om de oppveksten og ungdomstiden og hvordan det var en sterk fortelling om vennskap og kjærlighet mer enn en klassisk biografisk film.

- Hva er styrken i Tolkiens verker?

For meg som ung gutt var det muligheten til å flykte inn i hans fantasyverden – muligheten til drømme meg bort.. Som voksen, og etter å  ha lest bøkene om igjen på engelsk, er språket hans blitt en åpenbaring. Det gir meg en tilleggsopplevelse. Det er det ekstraordinære med ham, hans oppvekst og fantasi jeg vil formidle med filmen, forteller Dome Karuskoski.

 
 

Annonse