Tolkien Nicholas Hoult har rollen som Tolkien i Dome Karukosis film om forfatteren.
 

Tolkien - den dramatiske historien bak en av litteraturhistoriens mest innflytelsesrike personer

Publisert: 12.06.19

J.R.R. Tolkien kalles ofte fantasylitteraturens far, da språk- og litteraturprofessorens bøker ga ny popularitet og nytt liv til sjangeren.

Selv i dag inspirerer han både forfattere, kunstnere og andre skapere på en skala som få andre kan måle seg med. Regissør Dome Karukosi har tatt på seg oppdraget å skildre Tolkiens bakgrunn og opplevelsene som førte til at han skrev de berømte romanene om den fiktive verdenen Midgard.

En foreldreløs gutt. Vennskap, forbudt kjærlighet, krig. Tolkiens liv har alle ingrediensene som trengs for et gripende drama. Likevel er han nok mer kjent for sitt fantasifulle forfatterskap og for sin innflytelse på en sjanger som for lengst har forlatt boksidene og tatt et digert jafs av populærkulturen på de aller fleste områder.

Til tross for at fantasy lenge var en noe uglesett sjanger - delvis fordi mange av bøkene nærmest var blåkopier av Ringenes Herre - er den i dag big business. For eksempel ble siste episode av TV-serien Game of Thrones sett av hele 19,3millioner i USA kvelden den kom ut, som er ny seerrekord for HBO. Serien er som kjent basert på bøkene av George R.R. Martin, som aldri har lagt skjul på at han lot seg inspirere av Tolkien.

Som mange andre nyere forfattere har han likevel ikke vært redd for å gå nye veier, og denne oppfriskningen av sjangeren har hatt mye å si for fantasylitteraturens gjenoppblomstring. Navn som Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson og Lois McMaster Bujold er kjente og kjære for mange ivrige fantasy-fans, men for dem som fikk sin introduksjon med Peter Jacksons Ringenes Herre-filmer, J.K. Rowlings Harry Potter-bøker eller Game of Thrones, er de et godt utgangspunkt.

I tillegg til bokverdenen og film- og TV-verdenen har Tolkien også vært en stor inspirasjon for spillverdenen - enten direkte eller via "brettspillet" Dungeons & Dragons, som av mange regnes som grunnlaget for rollespillsjangeren (RPG). Både historieelementene og dvergene, alvene og de andre rasene man ofte finner i rollespill er i større eller mindre grad inspirert av Tolkiens Midgard. 

Spillene har deretter gitt videre inspirasjon, både til forfattere innen fantasylitteraturen, til apper og tjenester som skal hjelpe deg med alle mulige gjøremål - enten du skal skrive roman eller få klesvasken unnagjort - og til og med nettcasino som Duelz, som har gjort fantasyrollespill til en del av opplevelsen. Det er tydeligvis ikke grenser for hvor man kan bruke episke oppdiktede verdener med magi, drager og utrolige skatter.

Og det hele startet på mange måter med en foreldreløs engelsk gutt som forelsket seg i en kvinne vergen hans forbad ham å treffe. Han fant hvor han hørte hjemme med venner som delte hans interesse for litteratur og skrivekunsten og som dro til krig og ble merket for livet av det han så på slagmarken.

Tolkiens liv har mer enn nok å skildre til å fylle en hel film, og med den populariteten både bøkene hans og fantasysjangeren forøvrig nyter var det nok også på høy tid. Karukosis dramatisering, med Nicholas Hoult og Lily Collins i hovedrollene, vil være å se på norske kinoer fra midten av juni.

 
 

Annonse