Filmfakta

Med: Victoria Carmen Sonne, Lai Yde, Thijs Römer
Manus: Johanne Algren, Isabella Eklöf
Regi: Isabella Eklöf
Genre: Drama / Thriller
Produksjonsår: 2018
Nasjonalitet: Danmark
Lengde: 1 t. 33 min.
Distribusjon: Mer Filmdistribusjon
Premiere: 12.04.2019

Kriminelt god

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 09.04.19

Holiday er til tider riktig ubehagelig. Til tross for sin lysende neonfarger er dette en riktig mørk film.

Isabella Eklöf har laget en annerledes gangsterfilm med en ung kvinne i hovedrollen. Den unge og vakre blondinen Sascha (Victoria Carmen Sonne) reiser til Bodrum i Tyrkia med kofferten full av svarte penger. Hun skal på ferie og besøke sin noe eldre gangstervenn fra København.

 

Neonverden

De danske gangsterne har slått seg ned i en stor og moderne villa rett ved yachthavnen. Det er en riktig familietur – med seg har de koner og barn. Det er en neonverden hvor oppbåre leker, sprit og små poser med kokain flyter fritt, mens barna leker bekymringsløst. Michael, Sachas gangstervenn, er den småpsykopatiske bossen i den store villaene med infinity pool og luksus. Han holder andre i sitt jerngrep og straffer og belønner de andre etter sitt forgodtbefinnende. Som så oftest i slike miljøer er det toppstyrt og patrikalsk - mennene har alle rettigheter og kvinnene plikter. For Sascha innbærer det å bli voldtatt . For Michael er det hans måte å vise at hun tilhører ham og ingen annen.

 

Livsfarlig spill

Sascha møter nederlandske Thomas, som er helt annerledes. Hun vet, men ikke han, hvor forbudt det er og hvor ille det kan gå å forelske seg i en annen.

Spørsmålet vi stiller oss hele tiden –er hun et offer eller ikke, for hun drivet også et dødelig spill med andres liv som innsats og elsker luksusen og de lettjente pengene som gangstervennens liv gir henne.

Selv om dette er regidebuten til Isabella Eklöf, har hun solid filmbagasje med seg på turen til Tyrkia. Hun er blant annet medforfatter på manuset til Grensen.

Filmen er basert på den danske Johanne Algrens selvbiografiske roman «Louis liv». Holiday gir oss en verden hvor det er pengene og mennene som styrer. Filmen virker til tider skremmende troverdig. Victoria Carmen Sonne gjør en imponerende rolle som Sascha og viser at hun er en skuespillerinne med et stort register. Til tider er denne filmen riktig ubehagelig. Til tross for sin lysende neonfarger er dette en riktig mørk film.

 
 

Annonse