Sofia Åpningsfilmen «Sofia» er regissert av Meryem Benm'Barek-Aloïsi. Filmen stakk med prisen for beste manus i Certain Regard i Cannes.
 

Klart for «Arabiske filmdager»

Publisert: 06.03.19

20. – 24. mars er det er klart for Arabisk filmdager på Vika Kino i Oslo. En unik og spennende filmverden.  Nå er programmet klart.

Årets «Arabiske filmdager» åpner med marokkanske Sofia, som fikk prisen for beste manus i Certain Regard i Cannes.

Meryem Benm'Barek-Aloïsi har regi på Sofia som handler om 20 år gamle Sofia som bor hos foreldrene i Casablanca. Etter å ha blitt gravid føder hun et barn utenfor ekteskapet. Sykehuset gir henne 24 timer til å komme med papirene til barnets far – hvis ikke blir hun rapportert til myndighetene.

 

LES HELE PROGRAMMET OG BESTILL BILLETTER HER

Lepra-komedie 

Blant filmene publikum kan glede seg til er egyptiske Yomeddine som var med å kjempet om Gullpalmen på fjorårets filmfestival i Cannes og var Egypts Oscar-kandidat

Yomeddin er en varm komedie om den middelaldrende leprarammede Beshay, en koptisk kristen søppelsanker. Han ble forlatt på grunn av sykdommen, og har vokst opp i en leprakoloni. Han kjenner ikke til noe annet. Han har funnet kjærligheten hos en av de andre koloniboerne, men når kona dør, bestemmer han seg for å finne familien som i sin tid forlot ham. Ray Gamal som har hovedrollen er selv leprarammet. 

 

Stor spennvidde 

The Reports on Sarah and Saleem tar oss rett inn i konflikten mellom Palestina og Israel med handlingen lagt på det personlige nivå i denne filmen om en affære mellom en gift palestinsk mann og en gift israelsk kvinne i Jerusalem. Handlingen tar en farlig politisk dimensjon når de blir oppdaget på feil sted til feil tid og må håndtere mer enn sine ødelagte ekteskap. 

Tunisiske Mohamed Ben Attia kom for to år siden med den kritikerroste Min arabiske vår som gikk på norske kinoer. På Arabiske filmdager er han representert med sin siste film Dear Son som tar oss rett inn i Syria-konflikten. I filmen møter vi et tunisisk middelklassepar med høye forhåpninger for fremtiden til sin eneste sønn, og som oppdager at han har reist for å bli med IS i Syria. Et høyst relevant tema for mange tunisiere. Man regner med at fem tusen unge menn har reist fra landet hvor den arabiske våren startet for å tilslutte seg IS i Syria. 

 

 
 

Annonse