Filmfakta

Regi: Kristian Kamp, Kevin Munroe
Genre: Animasjon / Eventyr / Familiefilm
Produksjonsår: 2018
Nasjonalitet: Norge
Lengde: 1 t. 25 min.
Distribusjon: SF Norge
Premiere: 25.12.2018

Forførende trolleventyr

Tekst: Aleksander Huser | Publisert: 20.12.18

Svært solid og medrivende norsk trolleventyr, som drister seg til å gå i de gigantiske fotsporene til Pixar og Dreamworks.

Med noen hederlige unntak, har ikke norsk filmbransje vært spesielt dyktig til å benytte seg av potensialet som ligger i vår rikholdige folklore. Likevel er det nesten underlig at en film som Troll - Kongens hale ikke er laget tidligere: En animert familiefilm om nettopp troll, i den søte varianten vi gjerne forbinder med suvenirbutikker for turister.

Bak dette ambisiøse filmprosjektet står det norske selskapet Sagatoon, som har produsert filmen i Canada med åpenbar inspirasjon fra gigantene Pixar og Dreamworks. Den handler om den unge trollprinsen Trym, som sammen med vennene sine må sette ut på et farefullt eventyr for å redde sin far - etter at hans misunnelige onkel har fått kongen frosset til stein, i et komplott for å overta trollkronen.

Animasjonen er av enklere standard enn sine amerikanske forbilder, men fungerer like fullt godt. Filmskaperne har dessuten klart å skape mye av sjarmen, humoren og de lekne fortellerelementene som kjennetegner denne typen filmer, selv om det riktignok kan innvendes at historiemalen følges i overkant slavisk. I tillegg kunne fortellingen ha tatt seg noen flere pustepauser underveis, for å fremheve de mer følelsesladete øyeblikkene - istedenfor å haste videre av frykt for å kjede ungene i salen. Men dette er ikke så alvorlige innvendinger som de kanskje høres ut.

Troll - Kongens hale har blitt et vellaget og forførende eventyr, som ikke minst imponerer med sin fantasirikdom og sitt artige karaktergalleri. De norske stemmegiverne - som blant andre inkluderer Anders Baasmo Christiansen, Toralv Maurstad og Marie Blokhus - bidrar også til å løfte helhetsinntrykket. Filmen har allerede blitt solgt til en lang rekke land, og holder så absolutt høyt nok nivå til å treffe et bredt publikum både her hjemme og i utlandet.

 
 

Annonse