Bernardo Bertolucci
 

Bernardo Bertolucci er død

Publisert: 26.11.18

Bernardo Bertolucci, den prisbelønte italienske regissøren av  Siste tango i Paris, Den siste keiseren og The Dreamers, er død i en alder av 77 av kreft.

Bernardo Bertolucci hsr vært bundet yil rullestol i over ti år, etter en mislykket operasjon i 2003 som gjorde ham lam.

Karrieren hans som strekker seg tilbake til begynnelsen av 60-tallet. Han var en nøkkelfigur i den italienske nybølgen (ved siden av  lik Antonioni, Fellini og Pasolini), men gjorde en vellykket overgang til storslåtte Hollywood-filmatiseringer med Den siste keiseren (1987) som vant ni Oscar, inkludert beste foto  og beste regissør til Bertolucci.

 

Filmografi

  • 1962: Døden er en gammel kvinne (La commare secca)
  • 1964: Før revolusjonen (Prima della rivoluzione)
  • 1968: Partner
  • 1969: Fascisten (Il conformista)
  • 1970: Edderkoppens strategi (Strategia del ragno)
  • 1972: Siste tango i Paris (Ultimo tango a Parigi)
  • 1976: 1900 (Novecento)
  • 1979: Luna (La Luna)
  • 1981: En latterlig manns tragedie (La tragedia di un uomo ridicolo)
  • 1987: Den siste keiseren (The Last Emperor)
  • 1990: Med himmelen som tak (The Sheltering Sky)
  • 1993: Lille Buddha (Little Buddha)
  • 1996: Stjålen skjønnhet (Io ballo da sola)
  • 1998: Besieged
  • 2003: The Dreamers
  • 2012: Meg og deg (Io e te)
 
 

Annonse