Filmfakta

Originaltittel: The Wife
Med: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons
Regi: Björn Runge
Genre: Drama
Produksjonsår: 2018
Nasjonalitet: USA / Sverige / England
Lengde: 1 t. 40 min.
Distribusjon: SF Norge
Premiere: 23.11.2018

Fantastiske Glenn Close

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 22.11.18

Glenn Close, i rollen som den selvoppofrende ektefellen, er en Oscar verdig.

The Wife, i regi av svenske Björn Runge  er basert på Meg Wolitzers roman med samme navn fra 2003. Vi møter den berømte amerikanske forfatteren Joe Castleman (Jonathan Pryce) og hans kone Joan (Glenn Close). De vekkes en tidlig morgen av en telefonoppringning fra Stockholm. Det er Nobelinstuttetet som ringer for å fortelle at han er tildelt Nobelprisen i litteratur.

Ekteparet Castleman har et førti år langt liv sammen. Gjennom hele denne tiden har hun bygget opp om ham og understøttet hans forfatterambisjoner. Det har gått på bekostning av hennes egne ambisjoner som forfatter.

Sammen med sønnen som også har forfatter i seg, men alltid har følt seg plassert i skyggen av sin far, ankommer de Stockholm for den storstilte feiringen. Med på flyet er en annen forfatter, Nathaniel Bone (Christian Slater), som har fått i oppdrag av et forlag å skrive Joe Castlemans biografi. Han har begynt å grave dypt i både hans fortid og forfatterskapet. Joe Castleman avviser ham, men Joan advarer ektemannen om at ”den finnes ingenting farligere enn en såret forfatter”.

 Joe Castleman er vant til å stå sentrum og Joan har alltid stått ved hans side – helt siden han forlot sin tidligere kone til fordel for henne da han var foreleser og hun student ved universitetet. I hele ekteskapet har hun også gang på gang tilgitt ham hans utallige sidesprang. Livet deres har handlet om ham.

Ettersom prisutdelingen nærmer seg blir han mer og mer oppstemt i sin beundring av seg selv, mens Joan får større og større problemer med å holde fasaden og skjule sin bitterhet – for var det ikke egentlig hun som skulle hatt prisen? Bitterheten over ha oppgitt sitt lovende forfatterskap til fordel for ham kommer frem – og er ikke romanene hans er minst like mye hennes.

Björn Runge benytter ikke antydningens kunst. Han hamrer inn sitt budskap, men et sterke skuespillerensemble balanserer det hele elegant. Glenn Close er formidable i rollen som Joan. Aldri før har jeg sett en skuepiller som kan formidle like mye som henne blott gjennom øynene.

Seks ganger tidligere har Glenn Close blitt nominert til en Oscar uten å få den. Mye tyder på at 7 er hennes lykketall.

 
 

Annonse