Filmfakta

Originaltittel: Don't Worry, He Won't Get Far on Foot
Med: Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara, Jack Black, Mark Webber, Udo Kier, Carrie Brownstein, Beth Ditto, Kim Gordon
Manus: Gus Van Sant
Regi: Gus Van Sant
Genre: Drama
Produksjonsår: 2018
Nasjonalitet: USA
Lengde: 1 t. 54 min.
Distribusjon: Norsk Filmdistribusjon
Premiere: 14.09.2018

Den lamme alkoholikeren som reiste seg 

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 12.09.18

Dette er et klassisk Gus Van Sant-drama om et liv i randsonen av den amerikanske drømmen.

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot er dokudrama om den amerikanske avistegnerer John Callahan. Han var en kultfigur i 90-tallets USA, beryktet for sine satirer og sitt harde liv. John Callahan var foreldreløs, begynte å drikke i en alder av tolv, 21 år gammel havnet han i en bilulykke – og tilbrakte resten av livet i rullestol: funksjonshemmet og  alkoholisert. Han er en ekte taper med et liv i utkanten av den amerikanske drømmen – et emne som har opptatt Gus Van Sant helt siden Drugstore Cowboy (1989). 

Det er når han forsøker å komme ut av alkoholmisbruket at han oppdager sitt talent for satiriske portretter og lokalavisen begynner å publisere dem. De blir populære og etter hvert oppdager flere magasiner og aviser ham. 

Filmen er basert på John Callahans selvbiografi og filmen følger livet hans kronlogisk  fra fyllekule til bilulykken i 1972 som gjør ham invalid, Anonyme Alkoholikere – og til gjennombruddet som tegner.  

Joaquin Phoenix vil få en fjerde Oscar-nominasjon for tolkningen av den smakløse, men varmhjertede tegneren. Her er flere gode prestasjoner – blant annet Jack Black i rollen som hans alkoholiserte kamerat. Derimot skjemmes filmen av de kvinnelige karakterene som fremstår som parodiske.  

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot har mange kvaliteter og er verdt et kinobesøk, men kommer ikke inn blant Gun Van Sants beste filmer. 

 
 

Annonse