Filmfakta

Originaltittel: Jurassic World: Fallen Kingdom
Med: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt
Manus: Derek Connolly, Michael Crichton, Colin Trevorrow
Genre: Action / Eventyr / Sci-Fi
Produksjonsår: 2018
Nasjonalitet: USA
Lengde: 2 t. 8 min.
Distribusjon: United International Pictures
Premiere: 08.06.2018

Den perfekte sommerfilmen

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 07.06.18

Spesialeffektene er storartede og dinosaurene og øglene står så absolutt til troverdighet.

Steven Spielbergs Jurassic Park var en sensasjon da den kom for 25 år siden. Nå, fem filmer serien er det klar for Jurassic World: Fallen Kingdom i regi av J. A Bayona som ellers er  mest kjent for skrekkdramaet The Orphanage (2007) og den Oscar-nominerte tsunami-filmen The Impossible (2012).

Filmen er del av en Jurassic World-trilogi hvor den første filmen kom for tre år siden. Også denne gangen er dinosaurene truet – slik de har vært siden Steven Spielberg vekket til livet de forhistoriske dyrene som egentlig forsvant for 65 millioner år siden.

Steven Spielberg satte en ny standard for spesialeffekter da Jurassic Park kom i 1993, og han har hatt en finger med i filmene siden relanseringen med  Jurassic World for tre år siden.

Som i den forrige filmen tas vi med til en verden hvor gale forskere og griske millionærer slår seg sammen og vil gjøre forretning på dinosauren som lever isolert på en øya Isla Nubar utenfor Costa Rica i Sør-Amerika. Igjen møter vi Owen og Claire (Chris Pratt og Bryce Dallas Howard), de viktigste figurene fra den forrige filmen, som vender tilbake dit for å redde så mange øgler som mulig fra et vulkanutbrudd. Oppdraget er i samarbeid med den døende millionæren Lockwood (James Cromwell), som en gang jobbet med skaperen av Jurassic Park, John Hammond (spilt i den opprinnelige filmen av Richard Attenborough).  På øya møter de en annen virkelighet. En paramilitær privat hær har tatt over kontrollen på øya. De samarbeider med Lockwoods høyre hånd som har helt andre planer med øglene og dinosaurene.

J. A. Bayona viste i The Impossible at han kan lage spenningsscener av høy kvalitet og i Jurassic World: Fallen Kingdom kommer denne kunnskapen til sin rett. Filmen er solid håndverk og evner å underholde til de grader.

Jurassic World: Fallen Kingdom er den perfekte sommerfilmen.

 
 

Annonse