Vakkert og smertefullt i skjønne Toscana

Tekst: Jan Erik Holst | Publisert: 29.05.18

Det er en klar sammenheng mellom kunstartene musikk og film. Begge er uttrykk som gjemmer og fremkaller følelser. Musikkfilmer har derfor begeistret et stort publikum gjennom hele (lydfilm-) historien.

Talløse er de musicals og biografiske drama som har fascinert de som elsker begge kunstformer. Når det dramatiske underlaget er kjent, f.eks. en historie om en komponist, utøver eller sangstjerne, er filmene om ham/henne garanterte suksesser. Det er nok å minne om Mama Mia fra de senere år.

Nå kommer mesterregissøren Michael Radford med sin flotte, vakre og inspirerende film om den blinde operasangeren Andrea Bocelli. Radford har jo begeistret et stort publikum tidligere, gjennom sine filmer Postmannen (1994), 1984 (1984) og Kjøpmannen i Venedig (2004).

Radford har klassisk utdanning fra Oxford University og arbeidet som lærer og dokumentarfilmskaper før han startet sine registudier ved prestisjetunge National Film- and Television School, hvor også våre store filmregissører Erik Skjoldbjærg og Joachim Trier har studert.

Radford tilhører en generasjon som kunne vokse opp med og hente inspirasjon fra den franske og særlig den tsjekkiske filmbølgen på sekstitallet. Han ble venn med mesterne Jirí Menzel, Ivan Passer og etter hvert Milos Forman, som senere i sin USA-karriere regisserte storverket Mozart, og han har flere ganger uttrykt sin kjærlighet til den typiske tsjekkiske understatement - humoren, som disse storkarene ble kjent for.

Denne lune og humanistiske tilnærmingsteknikken til stoffet finner vi igjen i Radfords nye film Andrea Bocelli - musikkens stillhet som er spilt inn i Toscana i det omtådet hvor Andre Bocelli vokte opp.

Andrea Bocelli har begeistret musikkelskere over hele verden. Filmen er basert på hans egen roman, hvor hovedpersonen Amos Bardi, spilt av Antonio Banderas, til forveksling er lik Bocelli selv. Han blir født med en alvorlig synsforstyrrelse og blir etter hvert helt blind i ung alder. Men til gjengjeld har han en flott stemme og et stort talent for sang. Av sin lærer forstår Amos at for å bli virkelig stor innen dette yrket, kreves ikke bare talent, men også at han lytter til den indre stemmen og til sjelen i seg selv. Han nekter å innordne seg de tradisjonelle yrker som tildeles blinde, sentralbordoperatør, pianostemmer osv. og vier seg helt til sangen og musikken, selv om den volder smerte og stor motgang gjennom lange tider.

Han har stor hjelp av moren og resten av familien og får etter hvert en kjæreste som støtter ham i motgang og medgang, slik man bare kan gjøre i et godt italiensk drama. Det fascinerende med filmen er at vi som tilskuere følger Bardi gjennom hele hans oppvekst og kunstneriske utvikling. Den er troverdig og inspirerende, vi dras med på reise hvor vi føler på kroppen den smertefulle kunstneriske utvikling som må ha vært selve grunnlaget for Bocellis eget liv fram mot et internasjonalt stjernenivå. Og musikken ligger som et vakkert teppe over det hele, er du ikke fascinert av opera fra før blir du det gjennom denne filmen!

Enkelte purister vil kunne innvende at filmen har engelsk dialog og at dette forstyrrer opplevelse av historien, særlig når man ser det vakre italienske landskapet som skildres gjennom utsøkte bilder. Til det er å si at så lenge man har med store stjerner å gjøre (Antonia Banderas), blir det engelsk dialog, slik er bransjen innrettet. Distributøren kunne muligens tatt inn en italiensk dubbet versjon, men heller ikke det blir helt riktig. Personlig glemte jeg dette med språket etter kort tid, ettersom språk ofte er underordnet i gode filmer, jfr. de mange gode Hamsun-filmatiseringene i Norden hvor man snakker dansk, norsk og svensk om hverandre.

Andrea Bocelli –musikkens stillhet lanseres nå i sommer og utover hele høsten  med kombinerte vin- og film arrangement. Distributøren Manymore Films samarbeider med en norsk vinagent, Vinhuset NoFra AS og sammen  sørger De for at vi også her i nord får ta del i Bocelli-familiens fine prosecci et rossi, smakfulle varianter som varmer oss opp til en stor filmopplevelse. Filmen vises på  Oslo Pix på Vika kino lørdag den 9. juni i Oslo og ellers på festvisninger utover før endelig premiere i november. Så står resten av landet for tur, med tilsvarende arrangement. Gled dere, tutti!

For festforestillinger i sommer og utover høsten følg med på distributørens hjemmeside HER. Ved å gå innpå den enkelte link kommer du direkte til bestilling og hjemmesider på de forskjellige steder i landet. Siden blir fortløpende oppdatert i følge Manymore.

 
 

Annonse