80-årige Jane Fonda var selv til stedet da HBO-dokumentaren ble vist i Cannes.
 

Jane Fonda-dokumentar i Cannes

Tekst: Morten Steingrimsen | Publisert: 14.05.18

Jane Fonda, en av filmbransjens «grand old ladies», kastet glans over Cannes-premieren på HBO-dokumentaren Jane Fonda in Five Acts.

Mange av de fremmøtte hadde ventet i flere timer for å få plass i den lille kinosalen Bunuel, og begeistringen var til å ta og føle på da den åtti år gamle skuespillerlegenden entret scenen. Sjeldent har undertegnede opplevd et så entustiastisk publikum i en kinosal.

Det var en tydelig rørt Fonda som introduserte dokumentarfilmen.

–  Filmen har mange temaer som er universelle og som jeg håper vil berøre og inspirere dere alle, fortalte hun.

Den to timer og tretten minutter lange filmen er et nært og ærlig portrett om Fonda. Filmelskere vil sette pris på de mange klippene fra klassikere som They Shoot Horses, Don't They? (1969), Klute (1971) og On Golden Pond (1981), samt intervjuer med skuespillere som Robert Redford og Lily Tomlin. Men livet til Fonda består av så mye mer enn film, noe dokumentaren vier mye tid til.

Hun har brukt store deler av livet sitt til politisk aktivisme og deltatt i en rekke demonstasjoner, blant annet mot USAs krigføring i Vietnam. Fondas eksmenn, deriblant mediemogulen Ted Turner, deltar også i dokumentaren. De forteller åpenhjertlig om utfordringer i ekteskapene. Fonda selv er også svært ærlig. Hun legger ikke skjul på sitt anstrengte forhold til skuespillerfaren Henry Fonda og at hun lenge har slitt med spiseforstyrrelser.

Jane Fonda in Five Acts er likevel ingen trist dokumentar. Det er en høyst fornøyelig film om en sprudlende skuespiller som ikke har tenkt å pensjonere seg med det første. Men som stadig søker nye utfodringer og er svært aktiv.

 
 

Annonse