Asghar Farhardi Everybody Knows, en thriller med stjernene Penélope Cruz og Javier Bardem i hovedrollene, er årets åpningsfilm i Cannes.
 

Filmfakta

Med: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín
Regi: Asghar Farhadi
Genre: Drama / Spenning / Thriller
Produksjonsår: 2018
Nasjonalitet: Frankrike / Italia / Spania
Distribusjon: Norsk Filmdistribusjon

Cannes 2018 uten overraskelser

Publisert: 12.04.18

Den 71. utgave av filmfestivalen har store navn og et globalt perspektiv, men bare tre av 18 filmer som konkurrerer om Gullplamen har kvinnelige regissører.

Blant årets filmskapere i Cannes er auteurer som  Jean Luc-Godard, Pawel Pawlikowski, Wim Wenders og Spike Lee.

Godards film Le Livre d'Image er en videoessay i stil med mange av hans siste arbeider, mens Pawlikowski's Cold War er en romanse som foregår i flere land på 1950-tallet.

 Spike Lees BlacKkKlansman er et krimdrama om en afrikansk-amerikansk mann som infiltrerer et Ku Klux Klan-avdeling og vil mest sannsynlig være blant de mest provokative filmene i årets konkurranse.

 

Dissidenter

I tillegg til denne trioen kjemper regissører fra Egypt, Japan, Libanon, Sør-Korea og Kina om Gullpalmen. Blant filmskaperne er to dissidentdirektører som har vært i konflikt med regjeringene i deres hjemland: Jafar Panahi, som har blitt utestengt fra å forlate sitt hjemland Iran har premiere på Three Faces, mens den russisk regissør Kirill Serebrennikov, som har vært under husarrest siden 2010 ogrunnwet bedrageri beskyldninger deltar med  Leto, et drama om den underjordiske rock-and-roll-scenen i Russland. Cannes-festivaldirektør Thierry Fremaux oppfordret både Russland og Iran til å la regissørene delta i årets festival.

En annen iransk regissør, Asghar Farhardi åpner festivalen med sin film Everybody Knows, en thriller med stjernene Penélope Cruz og Javier Bardem i hovedrollene. Filmskaperen David Robert Mitchell har flyttet fra horror til film noir med Under Silver Lake, mens Gomorrah og Tales of Tales regissør Matteo Garrone vil ha verdenspremiere på sin "urbane western" Dogman.

 

Oversikt over filmene som kjemper om Gullpalmen finner du her

Wim Wenders deltar utenfor konkurransen med Francis: En Man of His Word, en bak-scenen dokumentar om pave Francis tid som leder av den katolske kirken. Star Wars-spin-off Solo vil også ha premiere utenfor konkurransen, mens Christopher Nolan vil presentere en spesiell 70mm utgave av 2001: A Space Odyssey.

 

Mangler og fravær

Etter de siste års diskusjon om kvinnelige filmskapere er det bemerkelsesverdig fravær av kvinnelige regissører. Bare tre av de 18 filmene som konkurrerer om Gullpalmen er regissert av kvinner. Det er samme antall som på fjorårets festival, noe som ble kritisert av fjorårets jurymedlem Jessica Chastain.

Lars von Triers seriemorderdrama The House That Jack Built var på forhånd spådd i Cannes. Lars von Trier ble utestengt fra festivalen i 2011 etter at regissøren beskrev seg som "en nazist" og sa at han "forsto Hitler", men hadde blitt forventet å bli ønsket velkommen tilbake til årets arrangement.

Andre som savnes er Mike Leighs historiske epidrama Peterloo, mens Terry Gilliams etterlengtede komedie The Man Who Killed Don Quixote ikke kan vises  på festivalen på grunn av en juridisk tvist mellom Gilliam og en av filmens investorer.

Cannes filmfestival foregår fra 8 til 19 mai.

 
 

Annonse