Filmfakta

Originaltittel: Wonder Wheel
Med: Kate Winslet, Justin Timberlake, Juno Temple, James Belushi
Manus: Woody Allen
Regi: Woody Allen
Genre: Drama
Produksjonsår: 2018
Nasjonalitet: USA
Lengde: 1 t. 41 min.
Distribusjon: Norsk Filmdistribusjon
Premiere: 12.01.2018

Livets tivoli

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 09.01.18

Dette er en av Woody Allens beste filmer. Som alltid med høyt tempo, kjappe replikker, misforståelser, drømmer og tapt og mislykket kjærlighet.

Det stilles alltid store forventinger til en ny Woody Allen-film. Den 82-årige filmskaperen er på sine gamle dager minst like produktiv som tidligere og leverer årlig en film hvor han både skriver manus og regisserer – spille hovedrollen har han sluttet med.

Woody Allen er den romantiske komediens mester. Etter at han de seinere årene har tatt oss med til byer som Barcelona, Paris, Roma og London vendte han i 2016-filmen Café Society tilbake til sitt elskede New York hvor mange av hans beste filmer har sitt opphav.

Wonder Wheel har handlingen lagt til 1950-tallets Coney Island, Brooklyns livlige underholdnings- og tivoliområde. Vi møter den drikkfeldige karuselloperatøren Humpty (Jim Belushi) og hans ulykkelige andrekone, servitrisen Ginny (Kate Winslet). De møttes da de begge hadde det dårlig; Humptys første kone hadde nylig dødd, og Ginnys første mann var også død. Humpty var også dypt ulykkelig fordi hans elskede datter hadde forlatt ham og rømt med en gangster. Ginny bærer på en tung skyldfølelse siden hun forårsaket sin første manns død. Hun er også ulykkelig fordi hun ikke lenger er skuespillerinne. Hun var ung og lovende, men ble sparket fra teaterverdenen da hun begynte å drikke for mye i forbindelse med sin første manns død.

De to lever sammen i et ulykkelig ekteskap. Det som holder dem samen er redselen for ensomheten. Ginny innleder et hemmelig forhold til en ung badevakt, Mickey (Justin Timberlake). Mer og mer ser hun på Mickey som redningen og drømmer om å gifte seg med ham. Samtidig har hennes tiårige sønn startet en karriere som pyroman. Som om ikke det er nok ankommer stedatteren Catryn (Juno Temple). Hun søker tilflukt med leiemordere i hælene etter å ha sladret på sin mafiakjæreste til FBI.

Wonder Wheel er med andre ord en klassisk Woody Allen film med høyt tempo, misforståelser, drømmer og tapt og mislykket kjærlighet – i tillegg til en rekke andre kompliserende forhold. Resultatet er blitt en av filmskaperens beste filmer – mye takket være Kate Winslet i rollen som den desillusjonerte Ginny. Kate Winslet er som skapt for denne rollen. Det er henne vi lytter til underveis, og det er henne vi ønsker alt godt når vi opplever hennes dilemma og valget hun gjør på slutten. Det er ellers en fornøyelse å oppleve Jim Belushi og Juno Temple i rollene som far og datter. 

Den suverent beste prestasjonen gjør imidlertid Vittorio Storaro. Filmfotografen bak filmer som Apokalypse nå!, Siste tango i Paris og Den siste keiseren gjør Wonder Wheel til en sjelden visuell opplevelse verdt mangfoldige kinobilletter.

Wonder Wheel er vinterens mest fornøyelige filmopplevelse.

 
 

Annonse