Filmfakta

Originaltittel: Star Wars: The Last Jedi
Med: Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac
Manus: Rian Johnson (screenplay), George Lucas (characters)
Regi: Rian Johnson
Genre: Action / Eventyr / Fantasy / Sci-Fi
Produksjonsår: 2017
Nasjonalitet: USA
Lengde: 2 t. 31 min.
Distribusjon: The Walt Disney Company Nordic
Premiere: 15.12.2017

Velgjort, men ikke fantastisk

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 12.12.17

Star Wars VIII: The Last Jedi  byr på strålende bilder ute i verdensrommet og noen av seriens beste scener, men  lever ikke helt opp til de skyhøye forventningene.

The Last Jedi, den åttende filmen i Star Wars-sagaen, hadde potensial til å bli mesterlig, men lykkes ikke helt. En del av det nye er veldig bra. Her er fantastiske bilder som imponerer. Visuelt er den kanskje den beste i serien, men det hele dras unødvendig ut og med lengde på to og en halv time opplever den til tider langdryg for en som ikke hører til blant de frelste.

Star Wars VIII: The Last Jedi styrke er helt klar at manusforfatter og regissør Rian Johnson evner å ta serien i en ny retning og skape nye spenning om fremtiden. Rian Johnsen har en fot plantet i Skywalker-familiens saga og mens han med den andre søker ut i nytt territorium. Star Wars: The Last Jedi byr både på spenning og humor. Teknisk er filmen imponerende. Ikke minst gjelder det hva spesialeffektfolkene evner å få til bak datamaskinene sine. Regien er sikker og stjernelaget av skuespillerne leverer som forventet.

Ventetiden har vært lang og spekulasjonene har vært mange rundt filmen: Er Luke Skywalker, den unge Jedi som vi ble kjent  for 40 år siden, levende eller dø? Hva med Leia Organa, prinsessen som Carrie Fisher spilte fra 1977 fram til sin død i fjor?  Og hva med de nye heltene,  Rey (Daisy Ridley) ogstormtrooper Finn (John Boyega)? Du får svarene i filmene.

The Last Jedi er friskere og mer visuelt interessant enn 20015-filmen The Force Awakens, som tråkket opp igjen i den opprinnelige filmens fotspor. Rian Johnson viser at han kan levere følelsesmessig. Han gir rikelig plass til å utforske Reys søken etter å forstå Kraften, Kylos maktutøvelse, og Lukes behov for å balansere mørket og lyset. I tillegg viser han hvordan håpets kraft, som er uttalt i Leias uklare visdom, er en idé som ikke er begrenset til Skywalker-blodlinjen.

Alt i alt, Star Wars: The Last Jedi leverer det fansen vil ha og gjør at de garantert venter på hva som vil skje videre i sagaen.

 
 

Annonse