Filmfakta

Originaltittel: God's Own Country
Med: Josh O'Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones, Ian Hart
Regi: Francis Lee
Genre: Drama
Produksjonsår: 2017
Nasjonalitet: Storbritannia
Lengde: 1 t. 44 min.
Distribusjon: Another World Entertainment
Premiere: 17.11.2017

Årets beste britiske film

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 13.11.17

God's Own Country er en film som har alt; en sterk historie, en sikker regissør – og to gudsbegavede skuespillere i hovedrollene.

Dette er uten tvil årets store britiske film. Ryktene om filmen begynte å gå etter Sundance i januar. God's Own Country er blitt beskrevet som en britisk Brokeback Mountain, men er mye mer enn det. 

Handlingen er lagt til landsbygd i Yorkshire i det nordvestlige England. Johnny Saxby (Josh O'Connor) er en hardt arbeidende, hardt drikkende ung mann. Han gremmes over at han må jobbe på familiegården i stedet for å reise rundt og oppleve verden. I tillegg til sitt store alkoholmisbruk kjemper han også med sin skjulte homofili. Han har anonym sex der han kan finne den – og ser ikke behovet for noe mer. Men livet hans snus opp og ned når Gheorgie (Alec Secareanu), en sesongarbeider fra Romania ankommer. Det oppstår sterke følelser mellom de to, men Johnnys sinne ligger hele tiden der som følelsesmessig Hadrians mur.

Regissør Francis Lee forteller en sterk historie om mannlig kjærlighet, men også om frykten for det fremmede. Gheorgie opplever faktisk flere fordommer som innvandrer enn for sin homofile legning, mens Johnny kjemper hele tiden mot sine egne demoner. Og det er Johnnys indre kamp som er den meste spennende delen av filmen. Josh O’Connor gjør en rolletolkning av sjeldent format. Han greier knapt å skjule desperasjonen han bærer på. Gjennom Alec Secareanus tolkning kan du nærmest føle smerten til den tidligere mishandlede Gheorgie. Også han har et indre raseri – en ulmende følelsesmessig vulkan. Smerten er nærmest etset inn i ansiktet hans.

God's Own Country er en film som har alt; en sterk historie, en sikker regissør som vet hva han vil med filmen – og to gudsbegavede skuespillere i hovedrollene.

Det er bare å løpe på kino og oppleve stor skuespillerkunst.

 
 

Annonse