Filmfakta

Originaltittel: American Assassin
Med: Taylor Kitsch, Dylan O'Brien, Scott Adkins
Regi: Michael Cuesta
Genre: Action / Thriller
Nasjonalitet: USA
Lengde: 1 t. 51 min.
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon AS
Premiere: 03.11.2017

Mye action – lite innhold

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 01.11.17

Actionfylt om islamsk terror og det internasjonalt politiske spillet, men sliter med tynt manus.

Regissør Michael Cuesta viste med filmen  Kill the Messenger  (2014) at han er en dyktig forteller i en film om våpenhandel finansiert av narkotika. Filmen var basert på livet til den drepte journalisten Gary Webb, vinneren av to Pulitzer priser, som etterforsket smugling av våpen til nicaraguanske Contras. Gary Webb oppdaget at CIA var involvert i dette spillet.

I American Assassin går Michael Cuesta inn i et annet brennaktuelt politisk tema: Kampen mot IS og islamsk terrorisme, det politiske spillet og CIA sine operasjoner for å bekjempe dem og deres medsammensvorne.

Mens Kill the Messenger  var basert på virkelige hendelser, er American Assassin basert på romanen av samme navn forfattet av Vince Flynn. Filmen handler om Mitch Rapp som er på ferie i Spania sammen med forloveden – så plutselig er de der – de islamske terroristene, de som hater USA på grunn av invasjonen av Irak. Med maskinpistol renser de stranden for levende – inkludert Mitchs kommende brud. Hardt såret overlever han. Mitch sverge hevn og  legger seg i hardtrening. Han  blir en del CIA sine hemmelige operasjoner i kampen mot terrorisme. Den gruppen innen CIA som gjør de skitne jobbene som ikke tåler dagslys – det handler om snikmord og politiske drap.

Filmens største svakhet er hovedrolleinnehaver Dylan O'Brien i rollen som Mitch. Han evner ikke å gi karakteren noe dybde –  i motsetning til Michael Keaton i rollen som hans sjef. Han er en militær leder med troverdighet og hardtslående overbevisning. 

American Assassin har nok av eksplosjoner og action for de som vil ha det. Regien er solid fra Michael Cuesta som har fått et skikkelig budsjett å leke med. Han viser oss en kontraterrorverden full av kynisme og grusomhet. Problemet er likevel at det ikke holder helt frem. Til det er manuset for svakt selv om mange av filmens sekvenser er herlig spektakulære og det er gjort en god jobb på klippebordet. Det kan likevel ikke kamuflere en svak historie og dårlig skuespill.

 
 

Annonse