Kingsman har enda mer lettbent humor enn James Bond.
 

Spionfilm for en ny generasjon

Tekst: Morten Steingrimsen | Publisert: 22.09.17

 Kingsman revitaliserer spionsjangeren. Cinema har vært i London og møtt regissøren og skuespillerne.

(LONDON) Kingsman: The Secret Service kom som et frisk pust i 2015. Selv om filmen «stjal» elementer fra andre spionkarakterer som Matt Helm, James Bond og Harry Palmer, fremstod aldri Kingsman som noen dårlig etterlikning. Heller en revitalisering av spionsjangeren.

Nå er regissør Matthew Vaughn klar med oppfølgeren Kingsman: The Golden Circle, med et enda mer imponerende cast enn den første filmen. Fra den første filmen returnerer Taron Egerton, Mark Strong og til og med Colin Firth (hvordan hans tilbakekomst forklares, skal ikke røpes her), mens nye tilskudd er Halle Berry, Channing Tatum, Julianne Moore, Pedro Pascal og Jeff Bridges.

 

SE TRAILER FRA FILMEN HER

Problematisk med kvinnelig skurk?

Denne gangen blir de britiske agentene nødt til å samarbeide med deres amerikanske allierte, Statesman, da superskurken Poppy holder verden som gissel. Som oftest i Hollywood-filmer er gjerne en mann skurken. Denne gangen er det imidlertid en kvine, nærmere bestemt Moore, som er skurken. Verken Strong eller Moore mener dette er problematisk.

– Jeg er en feminist og har ikke tenkt den tanken. Poppy er virkelig «America's sweetheart gone wrong». Jeg tror ikke skurken hadde hatt samme effekt om det hadde vært en mann. Karakteren ville rett og slett ikke fremstått like psykedelisk gal, sier Strong og legger til.

– Det er ikke slik at det er få eller mangel på kvinner i denne filmen. Flere av agentene er også kvinner.

Moore sier at hun elsket å spille en skurk i beste Bond-tradisjon.

– Jeg følte meg veldig fri i rollen. Det er fordi at Poppy ikke har noen grenser for hva hun kan gjøre. I denne rollen kunne jeg oppføre meg som en dårlig oppdratt fireåring. Det har jeg ikke kunnet gjøre tidligere i karrieren. Det som er interessant med karakteren er at hun er egentlig velmenende. Hun ønsker å legalisere narkotika og hun ser ikke noe galt i det. Hun mener sukker er mer avhengighetsskapende enn narkotika. Det var en spennende rolle å utforske.

 

Halle Berrys favorittsjanger

Blant de nye kvinnelige karakterene finner vi Halle Berry, som spiller den Q-liknende karakteren Ginger. The Golden Circle er dog ikke hennes første spionfilm. Tilbake i 2002 hadde hun rollen som den amerikanske NSA-agenten Jinx i James Bond-filmen Die Another Day. For Berry var det en stor glede å returnere til spionsjangeren.

– Jeg må nok innrømme at spionfilm er min favorittsjanger. Det er fordi det er en sjanger som har «alt». Sjangeren er veldig visuelt tiltalende, og en god blanding av ny teknologi, spenning, underholdning og komedie.

Hun var ikke vanskelig å be da regissøren ønsket henne til The Golden Circle.

– Castet var helt fantastisk, og Matthew Vaughn er visjonær regissør. Jeg har aldri tidligere i min karriere fått muligheten til å utforske en slik nerdete karakter. Dette var en morsom utfordring jeg simpelthen ikke kunne si nei til, forteller Berry.

Hun er ikke redd for at den nye filmen ikke lever opp til forventingene.

– Det er helt klart vanskelig å lage en oppfølger til en såpass suksessrik film. Som regel er ikke oppfølgere så gode. Det tror jeg skyldes at filmskaperne forsøker å lage den samme filmen på nytt. Men det er ikke tifelle med denne filmen. Allerede i første scene, en spektakulær biljakt gjennom Londons gater, forstår man at dette er en solid oppfølger og det ikke er noen grunn til bekymring, sier hun og legger til:

– Det som også er kult med denne oppfølgeren, er at Vaughn ekspanderer universet ytterligere. Han introduserer nye karakterer, nye kulturer og tar actionscenene til et nytt nivå.

Taron Egerton, som siden sist Kingsman-film blant annet har vært å se i Eddie the Eagle, sier han ble overrasket over den første filmens enorm suksess.

– Det er umulig å vite om en film blir suksessrik eller ei. Men med tanke på at Michael Caine, Samuel Jackson og Colin Firth var med i den første filmen, visste jeg i alle fall at den ville få god eksponering. Jeg tror alle på settet hadde en viss anelse om at filmen representerte noe nytt innenfor spionsjangeren, mener han.

Berry vedgår at hun ikke alltid var like begeistret for Kingsman.

– Før jeg så den første Kingsman-filmen, må jeg ærlig innrømme at jeg hadde en snobbete holdning. Ja, jeg var skeptisk. For meg fremstod Kingsman som en ren kopi av Bond-filmene, som er en såpass ikonisk og populær serie i filmhistorien. Men jeg skiftet meningen brått etter at jeg så filmen. Kingsman var som Bond, men tok spionsjangeren til et helt nytt nivå. Jeg velger å kalle Eggsy og Harry Hart millenniumgenerasjonens James Bond. Kingsman har enda mer lettbeint humor enn Bond. Det gjør at filmene når en mye yngre målgruppe enn Bond, og sånn sett konkurrerer ikke de med hverandre, mener hun.

 

Stilisert vold

The Golden Circle byr på nesten like mange drøye og voldelige scener som i den første filmen.

Colin Firth tror ikke disse type filmene bidrar til å skape en mer voldelig samfunn.

– Volden i disse filmene er såpass stilisert at det nesten blir komisk. Jeg tror de fleste publikummerne skjønner at disse filmene er fantasi, mener Firth, og peker på at hans karakter på finurlig vis står opp fra de døde.

– Alt er mulig i universet Matthew Vaughn har skapt. Jeg var derfor ikke overrasket over at min karakter er med i denne filmen, ler han.

Allerede har regissør Matthew Vaughn og manusforfatter Jane Goldman startet arbeidet med  en ny Kingsman-film.

Hva kan vi så forvente av den tredje filmen i serien?

– Jeg har lest noen utdrag fra manuset. Jeg tror ingen er klar for hva som skjer i den tredje filmen, sier Channing Tatum med et smil.

 

 
 

Annonse