Filmfakta

Originaltittel: I Am Not Your Negro
Med: Samuel. L. Jackson
Manus: James Baldwin
Regi: Raoul Peck
Genre: Dokumentar
Produksjonsår: 2016
Nasjonalitet: USA
Lengde: 1 t. 32 min.
Distribusjon: Another World Entertainment
Premiere: 16.06.2017

Dokumentarfilm på sist beste

Publisert: 13.06.17

”Verden er ikke hvit, den har aldri vært hvit. Hvit er en metafor for makt” slår den Oscar-nominerte dokumentaren fast.

Den amerikanske forfatteren James Baldwin satte tidlig ord på hvordan rasismen føles for den som blir utsatt for den. Nå har hans siste tekst blitt film i den Oscar-nominerte dokumentaren I am not Your Negro.

I am not Your Negro er en fremagende og annerledes fortelling om USAs historie med vekt på hvordan rasismen har gjennomsyret og fortsetter å gjennomsyre det amerikanske samfunnet.

Sjeldent har jeg sett en film som med slik skikkelighet binder sammen historien med nå tiden. I am not Your Negro  er en historieleksjon som burde være obligatorisk på enhver videregående skole.

Forfatteren James Baldwin var en av 1960-tallet store kulturpersonligheter. Han var en nær venn av så vel Malcolm X, Martin Luther King jr. og Edgar Ewers. Baldwin overlevde dem alle. Med sine bøker viste han hvor dypt rasismens stikker i det amerikanske samfunnet. Filmen stamme utgjør tekster fra Baldwin siste bok «Remember This House», opplest av Samuel L. Jackson – memoarene han begynte på, men aldri rakk å fullføre. Planene var å vende tilbake til tre av 1960-tallets toneangivende borgerrettsaktivister som alle ble drept før de fylte førti. Baldwin overlevde dem alle, men så var han mer et vitne enn aktivist. Samuel L. Jacksons stemme gir tyngde og er overbevisende som James Baldwin.

Regissør Raoul Peck underbygger filmen med et rikelig arkivmateriale bestående av intervjuer og forelesninger av Baldwin – og et akademisk dypdykk inni Hollywoods svart-hvitt historie. Raoul Peck vises hvordan det er to parallelle virkeligheter hvor de svarte holdes utenfor den amerikanske drømmen – og de hvite som drømmer for å slippe å ha dårlig samvittighet. Raoul Peck henter frem treffsikre eksempler fra filmer og tv-reklamer og viser hvordan Hollywood underbygger rasismen i det amerikanske samfunnet, skaper referanserammer og er med til å gjøre oss til de vi er.

Det er laget en mengde dokumentarer om rasediskrimineringen i USA, men jeg kan ikke huske å ha sett noen bedre en denne. I am not Your Negro er dokumenrafilm på sitt beste.

 
 

Annonse