Filmfakta

Originaltittel: La pazza gioia
Med: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti, Tommaso Ragno, Bob Messini, Sergio Albelli, Anna Galiena
Manus: Francesca Archibugi, Paolo Virzi
Regi: Paolo Virzi
Produksjonsår: 2016
Nasjonalitet: Italia
Lengde: 1 t. 56 min.
Distribusjon: Norsk Filmdistribusjon
Premiere: 16.06.2017

Galskapens Thelma og Louise

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 13.06.17

Dette er den reneste lykkepillen i en tid hvor alt er for alvorlig til å spøkes med og folk føler seg krenket for det minste.

Smak av lykke er en livsglad italiensk versjon av Gjøkeredet.

Paolo Virzi ser det komiske i menneskelig galskap. I En smak av lykke, med handlingen lagt til et psykiatrisk institusjon i Toscana, møter vi to kvinner som har lite til felles – utenom behovet for behandling. Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) og Donatella  (Micaela Ramazzotti) er begge pasienter på Villa Biondi.  Frihetstrangen er imidlertid sterk hos dem begge.

Beatrice med sin overklassebakgrunn føler at hun eier det landlige Villa Biondi, og sjefer med både ansatte og andre pasienter. Hun utgir seg til og med for lege når den psykisk nedkjørte Donatella ankommer. Donatella er depressiv og hun er fratatt sønnen som hun også nektes samvær med. Den bipolare Beatrice derimot ser ingen hindringer i livet, og flykter og tar med se Donatella fra Villa Biondi. Sammen er de nærmest den psykiatriske versjonen av Thelma og Louise.

Regissør Paolo Virzì er en mester i sin beskrivelse av det italienske samfunnet. En smak av lykke fremstår som et mikrobilde av Italia – et samfunn som fungerer, tross kaos. Hans bilder av den menneskelige natur og det italienske samfunnet er glimrende, akkurat som i hans forrige Menneskelig kapital – hvor den glimrende Micaela Ramazzotti også hadde en hovedrolle.

En smak av lykke er et både visuelt og verbalt fyrverkeri  av en film – en herlig politisk ukorrekt komedie!

 
 

Annonse