Filmfakta

Originaltittel: Oskars Amerika
Med: Odin Eikre, Marie Blokhus, Jørgen Langhelle, Bjørn Sundquist, Torstein Bjørklund, Anders T. Andersen, Jonathan Espolin-Johnson
Manus: Torfinn Iversen
Regi: Torfinn Iversen
Genre: Barnefilm / Familiefilm
Produksjonsår: 2017
Nasjonalitet: Norge
Lengde: 1 t. 19 min.
Distribusjon: Storytelling Media
Premiere: 24.03.2017

Søt og sjarmerende film med alvor

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 27.03.17

Torfinn Iversen har laget en film barn og ungdom, men som fungerer like godt for et voksent publikum.

Det er ikke ofte vi får norske barnefilmer basert på et originalmanus. Oskars Amerika er en slik sjelden fugl. Regissør Torfinn Iversen har bygget videre på sin prisbelønte kortfilm Levis hest som ble beste kortfilm i barnefilmprogrammet i Berlin for fem år siden.

Oskars Amerika er en sår fortelling om 10-årige Oskar (Odin Ekre) som bor alene sammen med moren (Marie Blokhus).  Oskar dagdrømmer om å være cowboy på prærien i Amerika. Moren hans sliter med alkoholproblemer. Når hun skal inn til behandling forteller hun Oskar at hun skal på jobbintervju i Amerika og blir borte noen uker. Derfor må Oskar tilbringe sommeren sammen med morfaren (Bjørn Sundquist). 

Morfaren er en gammel grinebiter. Hans nærmeste nabo er den lettere tilbakestående Levi (Jørgen Langehelle), som bor sammen med en hvit ponni. Levi er en mann med hemmeligheter – og et naturlig mobbeoffer for en guttegjeng. Men Oskar og Levi finner hverandre i utenforskapet - de bærer begge på drømmen om Amerika og bestemmer seg for å ro dit sammen.

Torfinn Iversen gir et varmt og nært portrett av en tiårings tanker og følelser – det hele innkapslet i Andøyas vakre landskap. Sjeldent opplever man en gutt følelser, familieproblemer beskrevet med en mer poetisk kraft enn her. Marie Blokhus er god som moren som bærer større problemer enn hun evner å bære. Bjørn Sundquist  og Jørgen Langhelle er som sedvanlige solide i sine rolletolkninger. Det hele er vakkert fanget inn gjennom linsene til Odd Reinhardt Nicolaysen.

Torfinn Iversen har laget en film for barn og ungdom, men som fungerer like godt for et voksent publikum. Gjør deg selv en tjeneste;  ta turen til Oskars Amerika.

 

 
 

Annonse