Filmfakta

Originaltittel: Louder Than Bombs
Med: Isabelle Huppert, Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg, Amy Ryan, Rachel Brosnahan, David Strathairn
Manus: Eskil Vogt, Joachim Trier
Regi: Joachim Trier
Genre: Drama
Nasjonalitet: Norge / Danmark / Frankrike
Lengde: 1 t. 48 min.
Distribusjon: SF Norge
Premiere: 02.10.2015

Av internasjonal klasse

Tekst: Aleksander Huser | Publisert: 30.09.15

Selv om den er en stor og stjernespekket internasjonal film, bærer Louder than Bombs imponerende nok Joachim Triers umiskjennelige særpreg.

Med Joachim Triers tredje spillefilm Louder than Bombs kom Norge med i hovedkonkurransen i Cannes, for første gang på hele 36 år. Filmen bekrefter da også at han er en filmskaper av internasjonal klasse, som sant å si befinner seg et nivå over sine norske kolleger.

Manuset, som er skrevet av Trier og hans faste medforfatter Eskil Vogt i perioden mellom Reprise og Oslo, 31. august, skildrer en familie som sliter med å nå ut til hverandre etter morens død. Hun (Isabelle Huppert) var en suksessfull krigsfotograf som på sin side hadde problemer med å innfinne seg med den tryggere tilværelsen hjemme i USA. Etter hennes bortgang bor den dataspillende tenåringssønnen (Devin Druid) stadig hjemme i forstadshuset med faren (Gabriel Byrne), mens den suksessfulle akademikersønnen (Jesse Eisenberg) venter barn med sin samboer i byen. Trier og Vogt bretter historien gradvis og sikkert ut gjennom en veksling mellom de ulike karakterenes perspektiver, på et vis som kan minne om Kurosawa-klassikeren Rashomon. Vel så slående er det imidlertid at filmen med sine montasjesekvenser, tidshopp og formlekne rom for assosiasjoner, umiskjennelig bærer Triers særpreg slik vi har lært det å kjenne gjennom hans to foregående spillefilmer. Og det er ikke så lite imponerende, når han har tatt steget over i en stor, internasjonal produksjon som dette.

Louder than Bombs er en mangesidig, modig, melankolsk og tidvis også morsom filmfortelling som finner det eksistensielle i det trivielle, det oppløftende i det tragiske og det kommuniserende i det eksperimentelle.

 
 

Annonse