Den kritikerroste palestinske filmen Omar er blant filmene som vises på årets Arabiske filmdager.
 

Arabiske filmdager i Oslo

Tekst: Redaksjonen | Publisert: 02.04.14

Programmet for årets Arabiske filmdager er sluppet! For fjerde året på rad arrangeres Norges eneste festival som utelukkende viser film fra og om den arabiske verden.

Årets festival går av stabelen  4. – 6. april på Kino Victoria i Oslo.

Festivalen arrangeres av Stiftelsen Film fra Sør og  har i år utvidet festivalen med flere filmer, flere gjester, og ny festivalarena på nyoppussede Kino Victoria.

Årets Arabiske filmdager inneholder 15 filmer fra 11 land. Vår hovedgjest er den palestinske Hany Abu-­‐Assad, og åpningsfilmer er Omar, som i år var nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Konflikter

Som tidligere år tar Arabiske filmdager 2014 opp aktuelle konflikter og den politiske utviklingen i den arabiske verden. Fra Syria vises Return to Homs, en unik dokumentarfilm som følger en gruppe motstandskjempere i landet fra 2011 til 2013. Fra Egypt viser vi The Square, Oscar‐nominert for beste dokumentar, som følger noen av de mest sentrale aktivistenes kamp på Tahrir‐ plassen og spillefilmen Rags and Tatters som viser frem Egypt fra de marginalisertes ståsted.

En spesialseksjon i programmet tar for seg ulike vinkler på Israel-Palestina-konflikten. Fire filmer, alle av regissører som kaller seg pro-­palestinske, laget fra fire ulike ståsted og med helt ulike politiske budskap og implikasjoner. Filmene er Omar, fra palestineren Hany Abu-­assad, Peace After Marriage fra amerikansk-­palestineren Ghazi albuliwi, Thank God it’s Friday fra den belgiske dokumentarfilmskaperen Jan Beddegenoodts, og Zaytoun fra den israelske regissøren Eran Riklis. Seksjonen viser hvordan det ikke finnes noe så enkelt som én pro-­palestinsk posisjon. Film Fra Sør kan garantere at filmene sett sammen vil provosere publikum til å se annerledes på konflikten, uansett hvilket standpunkt de har i utgangspunktet

Stort  utbud

I tillegg til politisk orienterte filmer er årets program fylt opp med familiedrama, western, og feel-­good filmer. Noen eksempler er Kismet, en dokumentar om hvordan tyrkiske såpeserier har revitalisert kvinnekampen i hele Midtøsten, nevnte Peace After Marriage om hvordan det går når en palestiner inngår et proforma-‐ekteskap med en israeler i New York og Rock the Casbah, en frankofon familiekomedie med både Nadine Labaki, Omar Sharif og Hiam Abbas i sentrale roller.

 

Gjester, Arabiske filmdager 2014:

Hany Abu-­Assad er en palestinsk regissør. Filmene til Abu-­Assad kombinerer imponerende filmatisk arbeid med hardtslående politisk budskap. Et godt eksempel på dette er hans tidligere Oscar-‐nominerte Paradis nå (2005). Totalt har regissøren vært Oscar‐nominert hele to ganger; en sjelden bragd for en filmskaper. Hans nyeste Oscar-­nominerte Omar (2013) portretterer palestinsk ungdom og deres kamp for et verdig liv. Filmen bekrefter Abu-Assads posisjon som Palestinas ledende filmstemme og det er ingen tvil om at besøket hans blir et stort høydepunkt under Arabiske filmdager.

Amira Ghazalla er en egyptisk skuespiller og forsker, og er særlig opptatt av hvordan egyptiske ritualer og kunst kan brukes i film og teater. Arabiske filmdager viser Cairo Drive (2013), en film Ghazalla både har produsert og tatt del i foran kameraet.

Francois Burgat er Syria-ekspert og anerkjent fransk statsviter ved CNRS. Han er flytende i arabisk og har gjort feltarbeid i området gjennom 25 år. Som en oppfølgning av filmen The Return to Homs (2013) skal Burgat diskutere utviklingen i Syria.

Jan Beddegenoodts er en journalist fra Belgia. Han har reist verden rundt på leten etter historier som han formidlet gjennom film og foto. I Thank God It ́s Friday (2013) påpeker han absurditeten i hverdagslivet på Vestbredden, og forholdet mellom de palestinske landsbyboeren og de israelske bosetterne.

Panelsamtaler

I tillegg til filmvisningene vil det bli arrangert en rekke regissør-samtaler og paneldebatter under årets arabiske filmdager. Det vil bli arrangert en debatt om kvinnefrigjøring og såpeserier etter filmen Kismet, en debatt om Syrias fremtid etter Return to Homs, en samtale om utviklingen i Egypt etter The Square, og en samtale om palestinsk film etter Omar. For detaljer om paneldeltagere og tidspunkt, se www.arabiskefilmdager.no

 
 

Annonse