Filmfakta

Originaltittel: Salmon Fishing in the Yemen
Med: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas, Amr Waked, Tom Mison, Catherine Steadman, Waleed Akhtar, Steven Blake
Manus: Simon Beaufoy
Regi: Lasse Hallström
Genre: Drama / Komedie
Produksjonsår: 2011
Nasjonalitet: Storbritannia
Lengde: 1 t. 51 min.
Distribusjon: SF Norge
Premiere: 13.04.2012

Storfangst

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 10.04.12

Laksefiske i Jemen er en strålende satire – ikke minst om det politiske byråkratiet.

Fiskerieksperten Alfred Jones (Ewan McGregor) holder på å kjede livet av seg på jobben, han plages av sjefen, og kona er stort dett interessert i seg selv. Livet tar raskt en annen vending når en vakker kvinnelig PR konsulent kontakter ham og forteller at en jemenittisk milliardær, sjeik Muhammad, ønsker å introdusere fluefiske etter nordatlantisk laks i ørkenen i Jemen – koste hva det koste vil. Sjeiken drømmer om å la fluefiske etter laks forene landets innbyggere på tvers av klaner, klasse og religion.

Også den britiske statsminister kaster seg på showet. Han ser på det hele som en utmerket idé for å få positiv oppmerksomhet i den muslimske verden. Utenrikspolitikken i Afghanistan og Midt-Østen og den muslimske verden har ellers vært et PR-messig katastrofeområdet for regjerningen. Han engasjerer sin bulldoser av en pressetalskvinne (en strålende Kristin Scott Thomas) til å ta seg av PR-jobben.

Som det ofte viser seg så opptrer hverken opinion eller presse som forventet.

Laksefiske i Jemen byr på fremragende skuespill, og regissør Lasse Hallström har på en dyktig måte overført Paul Tordays bok om vestlig kapitalismes manglende forståelse for muslimsk kultur, til lerretet.

Laksefiske i Jemen er en strålende satire – ikke minst om det politiske byråkratiet.

 
 

Annonse