Filmfakta

Originaltittel: Hunger games
Med: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz, Willow Shields, Paula Malcomson, Toby Jones, Wes Bentley
Manus: Gary Ross, Suzanne Collins og Billy Ray
Regi: Gary Ross
Genre: Action / Drama / Thriller
Produksjonsår: 2012
Nasjonalitet: USA
Lengde: 2 t. 22 min.
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon AS
Premiere: 23.03.2012

Glimrende scifi-eventyr

Tekst: Anmeldelse: Geir Kamsvåg | Publisert: 22.03.12

The Hunger Games er både skremmende og velgjort.

Vi befinner oss i en dyster nær fremtid. Etter en ødeleggende borgerkrig er USA blitt en diktaturstaten Panem. Folket undertrykkes, det er matmangel og makthaverne bruker media til å kontrollere befolkningen gjennom dødskamp og tv-show. ”Håp er det eneste som er sterke enn frykt. Litt håp er effektivt, mye håp er farlig,” slik forklarer presidenten (Donald Sutherland) sin maktfilosofi.

Landet er delt opp i 12 distrikter, og hver av dem må hvert år sende en gutt og ei jente for å delta i Dødslekene som sendes direkte på tv til hele befolkningen. Vinneren av Dødslekene er den ene som overlever til slutt. Selv om det ikke er nok brød satser myndighetene på at sirkus er nok for folket. Dødslekene er ekstremutgaven av Robinson blandet med George Orwells 1984, japanske Battle Royale og det gamle Hellas med Thesevs-myten i ny forkledning hvor hver bystat måtte sende unge kvinner og menn for å yte en avgift til Knossos på Kreta hvor de danset tyredansen med livet som innsats. Thesev er i gresk mytelogi den som befridde athenerne gjennom å drepe oksen. Katniss (Jennifer Lawrence) er filmens svar på ham.

Fortellingen i T he Hunger Games forgår i to parallelle verdener – i skogene hvor selv Dødslekene foregår og i det omkringliggende samfunnet. Diktaturstaten styres fra hovedstaden Capitol som også er studiosted for tv-showet som samler hele befolkningen. Filmen er også en gripende satire over vår tid hvor reality show styrer folks hverdag.

Jennifer Lawrence gjør en imponerende rolleprestasjon i hovedrollen som Katniss som er distrikt 12 sin deltager i Dødslekene. Hun ble spådd en stor fremtid etter hovedrollen i Winter´s Bone og bekrefter her forventningene.

Også de to andre bøkene i seriene skal filmatiseres, og med første filmen har regissør Gary Ross lagt listen høyt. Han har rett og slett laget en glimrende film.

 
 

Annonse