Lemmy
 

Filmfakta

Med: Lemmy Kilmister, Alice Cooper, Ozzy Osbourne, Dave Grohl, Slash, Nikki Sixx, Metallica, Fast Eddie Clarke, Phil Campbell og Mikkey Dee
Regi: Greg Olliver, Wes Orshoski
Genre: Dokumentar
Produksjonsår: 2010
Nasjonalitet: USA
Distribusjon: SF Norge A/S

Mr. Motörhead i egen person

Tekst: Per Olav Heimstad | Publisert: 20.04.11

Vanligvis må rockestjerner dø før de kan håpe på å få en dokumentar som denne laget om seg og sitt liv. Lemmy Kilmister, primært kjent for sine mer enn tretti år som frontfigur i det legendariske rockpunkmetallbandet Motörhead, har imidlertid opparbeidet seg status som levende ikon.

Filmen er en eneste stor hyllest. Velkjente rockestjerner som Alice Cooper, Ozzy Osbourne, Dave Grohl, Slash, Nikki Sixx og Metallica-gutta, for å nevne noen få, står i kø for å fortelle om hvor beintøff, kompromissløs, hardtlevende, real og inspirerende den 65 år gamle rockeren alltid har vært. Blodfansen vil elske denne filmen.

Det objektive publikum vil derimot savne et mer balansert portrett. Lemmy er langt ifra kjent for sine kjernesunne verdier og livsstil, men konfronteres likevel ikke med noen form for kritisk journalistikk. Eksempelvis; når Lemmy forteller om sin mangeårige og lettfattelige omgang med dop er det overleveren som fremstilles, og når han stolt viser frem sin gedigne samling med nazimemorabilia, så er det den kunnskapsrike krigshistorikeren vi skal bli kjent med.

Filmen er også ubalansert i sin oppbygging. Den første timen presenteres Lemmys liv utenfor musikken. Da får man et innblikk i en litt stusslig og nokså trist fyr. Og man tenker; denne filmen bør snart omtale yrkesmusikeren Lemmy – for privatpersonen Lemmy later ikke til å ha oppnådd stort. (En sekvens hvor Lemmy blir intervjuet sammen med sin sønn, blir imidlertid stående igjen som mest minneverdig – både på grunn av sin varme og sin klamhet.)

I filmens siste halvdel settes endelig Lemmy som musiker i fokus. Og filmen rettferdiggjør seg selv. Lemmy formidles som et imponerende rockelokomotiv, som i flere tiår har kjørt på gjennom et landskap av sex, drugs og rock & roll – med et signatursound som har dannet skole for en endeløs rekke av etterfølgende band.

Lemmy setter en fortløpende standard for hvor gammel en hardrocker kan bli uten å lempe nevneverdig på premissene. Når han dør, er nok barometeret for maks rockeimage satt. Men frem til da; er Lemmy en ukronet rockekonge? Ikke nå lenger. I Lemmys karriere må vel denne filmen være kronen på verket.

 
 

Annonse