Rain Man
 

Filmfakta

Med: Tom Cruise, Dustin Hoffman, Valeria Golino
Manus: Barry Morow, Ronald Bass
Regi: Barry Levinson
Genre: Drama
Produksjonsår: 1988
Nasjonalitet: USA
Lengde: 2 t 13 min

246 tannpirkere

Tekst: Geir Friestad | Publisert: 20.04.11

Den første timen – minst! – av Barry Levinsons Oscar-vinnende drama er røffe saker å komme seg gjennom. Tom Cruise spiller Charlie Babbitt – en ubehagelig småjapp av verste åttitallssort, som ved en ren tilfeldighet oppdager at han har en storebror. Faren har nylig stemplet ut for godt, men til Charlies store skuffelse skjenker testamentet ham ingenting utover farens gamle rosebusker og bil. Millionene forankret i eiendommen tilfaller en ukjent pasient ved et lokalt pleiehjem. I et forsøk på å lure til seg det som han mener er sin rettmessige arv, oppsøker Charlie hjemmet og oppdager etter hvert at arvingen er hans ukjente, autistiske storebror, Raymond (Hoffman). Halvt drevet av desperasjon, halvt av kapitalistisk stålfokus, kidnapper han Raymond og setter kursen hjemover, mot Los Angeles. Dermed er det duket for en motsetningsfylt road movie, hvor gamle, avskårne familiebånd sakte begynner å gro på nytt, og Charlies verste drittsekkfakter begynner å falle fra.

Mest av alt minner store deler av Rain Man om John Hughes’-klassikeren Neste stopp, Chicago, minus Steve Martin / John Candy-filmens overlegne humor. Her er det i stedet skuespillerprestasjoner som står i høysetet, fortrinnsvis Dustin Hoffmans imponerende, kompromissløse innsats, selvsagt. Hoffmans rolletolkning står like fjellstøtt i dag som for 20+ år siden, men manus-Oscaren Rain Man hentet med seg, kan man gjerne stille seg mer kritisk til. Historien som fortelles er i grunnen et veldig ordinært drama, og uten Hoffman ville dette vært en fullstendig forglemmelig film.

Blu-rayen inneholder filmen i HD-oppløsning, mens alt ekstrastoff er SD-materiale hentet fra den tidligere dvd-utgivelsen.

 
 

Annonse