Oceans
 

Filmfakta

Med: Paul Rose,Tooni Mahto, Philippe Cousteau, Lucy Blue
Regi: Matthew Gyves
Genre: Dokumentar/Tv-serie
Produksjonsår: 2008
Nasjonalitet: Storbritannia
Lengde: 6 t 40 min
Distribusjon: SF Norge

I Jacques Cousteaus fuktige fotspor

Tekst: Geir Friestad | Publisert: 08.06.11

BBC laget i 2008 dokumentarserien Oceans. Året etter kom Winged Migration-dokumentarist Jacques Perrin med sin egen havdokumentar, som også fikk tittelen Oceans. Begge slippes nå på henholdsvis dvd/bluray og kino her til lands, og begge har fått den norske tittelen De blå hav. Denne anmeldelsen omhandler BBC-serien.

De blå hav tar i utgangspunktet for seg artsmangfoldet i, og tilstanden til åtte av planetens sentrale havområder. Et team på fire (mannskap og kamerateam ikke iberegnet) reiser jorda rundt og dykker på de forskjellige stedene, mens de serverer opp fakta og underholdning i munnfullstore biter. Seriens eventyrpregede form er på mange måter tuftet på den Jacques Cousteau og hans muntre kumpaner ombord på Calypso etablerte på 50- og 60-tallet. For dykkeentusiastene gjør det De blå hav til en underholdende affære det er lett å relatere til. Men, det gjør også sitt til at serien rent naturfaglig sett er ganske tynn, ettersom det oftes brukes mer tid på å skape kunstig dramatikk enn å formidle faglig innhold.

Klarer man å se forbi seriens svakheter, er det likevel mye fint å hente her. Det fotografiske holder naturligvis det skyhøye nivået man har blitt vant til å få servert fra BBCs naturavdeling, og serien byr absolutt på en rekke fascinerende opplevelser. Ikke minst et dykk på Cousteaus undersjøiske base på østkysten av Afrika bærer med seg et ekstra sus av eventyrets romantikk. Helt i toppsjiktet av BBCs naturdokumentarer er dette ikke, men soleklart anbefalt likevel.

 
 

Annonse