Fire bryllup og en gravferd
 

Filmfakta

Med: Hugh Grant, Andie MacDowell, Kristin Scott Thomas, John Hannah
Manus: Richard Curtis
Regi: Mike Newell
Genre: Romantisk komedie
Produksjonsår: 1994
Nasjonalitet: Storbritannia
Lengde: 1 t 57 min
Distribusjon: SF Norge A/S

Birollenes aften

Tekst: Geir Friestad | Publisert: 20.04.11

Fire bryllup og en gravferd har alle oddsene mot seg. Bryllup og begravelser er gjerne prøvende affærer. Romantiske komedier – ofte virkelig, virkelig fæle filmer – kan få selv den tapreste filmkritiker til å gnage av seg en fot i ren desperasjon etter å unnslippe. Og Hugh Grant … Ja, hva skal man si? Men heldigvis, Mike Newells uventede monsterhit er ikke det uhellige Kinderegget man kunne frykte. Filmen tar for seg en vennegjeng som møtes i en serie brylluper (og en begravelse), og i det første faller Charlie (Grant, på sitt mest øyeflagrende og ordsnublende) hardt for en amerikansk gjest (MacDowell). Tilsynelatende bare en vellykket one-night stand, men skjebnen vil selvsagt ha det til at de møtes igjen og igjen i de påfølgende bryllupene (og begravelsen). Ender de opp sammen til slutt? Vel, hva tror du?

Fire bryllup og en gravferd gjorde superstjerne av Hugh Grant, men det er ikke han, og slett ikke MacDowell, som gjør dette til den fornøyelige filmen den faktisk er. Filmens solide og underholdende fundament er de mange birollene. Rowan Atkinson er minneverdig som nervøs prest under utdanning, men best av alle er det homofile paret Gareth (Simon Callow) og Matthew (John Hannah, i en av sine aller første roller), som henholdsvis filmens morsomste og mest menneskelige karakterer. Jeg både lo og lot meg røre.

Om blu-rayutgivelsen er det ikke så mye å si. Filmen er i HD-oppløsning, mens alt ekstrastoff er resirkulert SD-materiale fra den tidligere dvd-utgivelsen.

 
 

Annonse