Filmfakta

Med: Charles Denner, Brigitte Fossey, Nelly Borgeaud, Geneviève Fontanel, Leslie Caron
Manus: François Truffaut, Michel Fermaud, Suzanne Schiffman
Regi: François Truffaut
Genre: Drama/Komedie
Produksjonsår: 1977
Nasjonalitet: Frankrike
Lengde: 1 t 54 min
Distribusjon: VME
I salg fra: 24.03.2010
Mannen som elsket kvinner

Kvinnejegeren

Tekst: Dag Sødtholt | Publisert: 12.08.10

"Kvinnens ben er passeren som måler opp jorden!". Dette er de første ordene vi hører fra hovedpersonen i Mannen som elsket kvinner. Og istedenfor å lage et endimensjonalt portrett av en skjørtejeger, har Truffaut fanget det hele inn på langt mer finurlig vis.

En av de fem mennene i Truffauts Brud i sort er en skjørtejeger som lar seg styre i absurd grad av sin appetitt på kvinner. Her har Truffaut ekspandert denne komisk-tragiske figuren i en hel spillefilm, med den samme skuespilleren (Charles Denner), og snur dessuten på flisa: i stedet for en serie med portretter av forskjellige mannstyper i en film med en monoman kvinnelig hovedrolle, får vi her en lang rekke små og store kvinneportretter sett gjennom et like besatt mannsblikk.

Truffaut er naturligvis også interessert i hovedpersonen, med mye ironi og vittig utlevering av kvinnejeger-mannstypen (Truffaut selv var kjent som en damenes mann). Fyren fører lange lister og kartoteker over sine erobringer og begynner til og med på en selvbiografi, for han er redd for at han skal begynne å glemme. Og denne karen er monoman: Han omgås aldri menn etter klokka seks om kvelden og prøver til og med å forføre jenta som vekker ham hver morgen via telefonvekkingen.

Truffaut ble mer og mer «mainstream» og strømlinjeformet utover i karrieren, og denne filmen er funksjonelt fortellende snarere enn stilfull. Men fortellingen er svært underholdende og fengslende, for Truffaut utviser en ustoppelig idérikdom når det gjelder å utvikle et opplegg som fort kunne blitt endimensjonalt og monotont.

 
 

Annonse