Filmfakta

Originaltittel: The Mummy
Med: Tom Cruise, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Russell Crowe, Jake Johnson
Manus: Jon Spaihts
Regi: Alex Kurtzman
Genre: Eventyr / Fantasy / Action
Produksjonsår: 2016
Nasjonalitet: USA
Lengde: 1 t. 50 min.
Distribusjon: United International Pictures
Premiere: 09.06.2017

Monster på avveie

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 08.06.17

Alex Kurtzmans The Mummy er et merkelig sammensurium som aldri burde ha kommet ut av gravkammeret.

The Mummy er ingen katastrofefilm, men en katastrofe av en film. Tom Cruise spiller den amerikanske serjanten Nick Morton på jobb i Irak sammen med kollegaen Chris Vail (Jake Johnson).  I tillegg jobben i den amerikanske hæren har de to også oppdaget de store pengene som ligger i å stjele antikvitere fra dette området som i sin tid var det  gamle Mesopotamia.

Sammen med arkeologen Jenny Halsey (Annabelle Wallis), oppdager de et gigantisk egyptisk gravkammer som blir frigjort etter et amerikansk bomberaid utenfor Mosul. Nedsenket i kvikksølv i gravkammerset ligger den egyptiske prensessen Ahmanet (Sofia Boutella) som siden ble mumifisert levende etter at hun hadde forsøkt å overta landet ved hjelp av kaosguden Seth - etter å ha drept sin far, hans andre kone og der nyfødte sønn som ville ha hindret henne å overta tronen. Åpningen av gravkammeret slippet løs igjen de demoniske kreftene til Ahmanet - som har vært gravlagt i fem tusen år.

Universal Pictures skapte monsterfilmsjangeren for over 80 år. Det som gjorde de klassiske monstrene ikoniske var ganske enkelt: Hver og en av dem er en tragisk figur. Frankensteins monster spurte aldri om å bli født og vil bare ha vennskap; Dracula forsøkte ikke å bli en vampyr; The Mummy i Boris Karloffs opprinnelige 1932-film - ble straffet for å bruke forbudt kunnskap for å gjenopplive sin døde elskerinne. Deres tragiske historier er det som gjør disse monstrene så overbevisende og minneverdige.

Alex Kurtzmans The Mummy er ingen minneverdig film - den er bare tragisk. Regissøren har prøvd å lage en monsterfilm som både er morsom og skremmende samtidig- uten å lykkes med noen av delene. Det hadde sikkert hjulpet med et originalt manus istedet for etterligninger av andres suksesser. I tillegg går skuespillerne  på tomgang, muligens fordi de har oppdaget hva de er med på. Men det skal The Mummy ha, de digitale effektene er fremragende og 54-årige Tom Cruise får i en nakenscene vist at han fremdeles er i god fysisk form. Den mentale formen kan derimot diskuteres etter at han har søkt tilflukt i dette filmatiske gravkammeret.

The Mummy burde senkes ned i Universals dype og mørke kjeller - gjerne i kvikksølv.

 
 

Annonse