Filmfakta

Originaltittel: Inhebbek Hedi
Med: Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita, Omnia Ben Ghali, Hakim Boumessaoudi, Arwa Ben Smail
Manus: Mohamed Ben Attia
Regi: Mohamed Ben Attia
Genre: Drama
Produksjonsår: 2016
Nasjonalitet: Tunisia
Lengde: 1 t. 33 min.
Distribusjon: Arthaus
Premiere: 05.05.2017

Frihetsdrømmen møter tradisjonen

Publisert: 01.05.17

Min arabiske vår er en aldri så liten perle av en film, som fortjener et stort kinobesøk.

Stadig vekk dukker det opp små perler fra Tunisia. Der startet den arabiske våren som igjen førte til store omveltinger i hele den arabiske verden. I denne filmen foregår den arabiske våren på det personlige planet.

25-årige Hedi bor hjemme hos moren. Han jobber som reisende selger for Peugeot, men dårlige tider gjør at få interesserer seg for nye biler. I tillegg har han null interesse for jobben, og er en elendig selger. Det er moren som styrer hele livet hans. Hun til og med styrer lønningen hans og gir ham lommepenger. Nå har hun kommet til at det er på tide at sønnen gifter seg. Hun har funnet det perfekte koneemnet for ham – den vakre Khedija. Hun kommer fra god, øvre middelklasse, men har ingen andre ambisjoner i livet enn å gifte seg og få barn. Hedis mor har bestemt at det nygifte paret skal flytte inn i leilighet hjemme i hennes hus. Eldstesønnen hennes jobber og er gift i Frankrike så hun vil derfor ikke gi slipp på Hedi.

En uke før bryllupet møte Hedi danserinne Rim som jobber på hotellet og opptrer for turistene. Hedi forelsker seg i henne. Hun er en spennende kvinne med livserfaring som reiser rundt og opptrer på hoteller både i inn- og utland. Rim har fått seg jobb på et hotell i Frankrike og Hedi vil reise med henne.

Min arabiske vår handler om det å rives mellom egen vilje og familie og tradisjoner – mellom lidenskap og plikter. Menneskene bærer på kulturelle tradisjoner uten å være religiøse. Hedis forlovede ville ikke drømme om å kysse før ekteskapet, mens den fem år eldre Rim tar for seg av livets gleder og går til sengs med Hedi første kvelden de møtes. I bakgrunnen svever den arabiske våren som skjedde fem år tidligere, men som ikke betydde noe for Hedis privatliv. Møte med Rim er for ham en personlige revolusjon.

Min arabiske vår er regissør Mohamed Ben Attias spillefilmdebut og vitner om en filmskaper med et uvanlig talent. Han får usedvanlig god hjelp av Majd Mastoura i hovedrollen som Hedi.

Gjør deg selv en tjeneste – se Min arabiske vår.

 
 

Annonse