Filmfakta

Originaltittel: Hoggeren
Med: Anders Baasmo Christiansen, Bjarne Syversen, Terje Syversen, Inger Grethe Syversen, Benjamin Helstad
Manus: Jorunn Myklebust Syversen
Regi: Jorunn Myklebust Syversen
Genre: Drama / Komedie
Produksjonsår: 2017
Nasjonalitet: Norge
Lengde: 1 t. 22 min.
Distribusjon: Mer film
Premiere: 07.04.2017

Svart og sår humor

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 28.03.17

Gi den dama mer penger! Jeg gleder meg allerede til hennes neste film.

Jorunn Myklebust Syversen er en allsidig kunstner som både jobber med installasjon, foto, videokunst. Nå spillefilmdebuterer hun med Hoggeren – et sårt humoristisk drama spilt inn i hjembygda Gol – og med sin egen familie i flere av rollene.

Anders (Anders Baasmo Christiansen) vokste opp i Rukkedalen. Akkurat som Per Gynt skulle han ut av den trange bygda for å erobre verden – det vil si hovedstaden. Livet i Oslo ble aldri helt slik som han hadde tenkt. Nå tjue år seinere vender han tilbake til Rukkedalen og det lille småbruket han har arvet. Frustrert over livet og tingenes tilstand tar han det hele ut ved å gå berserk med øks – han gyver løs på skogen. Livet blir ikke spesielt mye enklere når naboen, hans egen onkel, mener at han er en amatør som er i ferd med å ødelegge farsarven.

De eneste profesjonelle skuespillerne i filmen er Anders Baasmo Christiansen og Benjamin Helstad. Resten av rollene kles av regissørens egen familie på Gol – og det på imponerende vis. Ikke minst gjelder det 75-årige Bjarne Syversen i rollen som Anders´ onkel. Han er funn, og et fyrverkeri av en skuespiller. Replikkene hans, og de improviserte utskjellingene av Anders, kommer som mitraljøseskudd med stor treffsikkerhet.

Anders Baasmo Christiansen er som vanlig solid i rollen. Vi snakker her om en skuespiller som alltid leverer. Regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen har delvis improvisert under innspillingen. Det fungerer nettopp fordi amatørene gir så mye – og rett og slett er store skuespillertalenter.

Hoggeren er en lavbudsjettfilm, men her har vi en filmskaper som evner å få mye ut av lite. Det er bare å si: Gi den dama mer penger! Jeg gleder meg allerede til hennes neste film.

 
 

Annonse