Silje Salomonsen er nomnert til beste kvinnelige hovedrolle og Arild Østin Ommundesen har fire nomineringer til Kanonprisene.
 

Filmfakta

Originaltittel: Eventyrland
Med: Silje Salomonsen, Tomas Alf Larsen, Fredrik S. Hana, Ole Romsdal
Manus: Arild Østin Ommundsen
Regi: Arild Østin Ommundsen
Genre: Drama
Produksjonsår: 2013
Nasjonalitet: Norge
Lengde: 1 t. 32 min.
Distribusjon: ActionFilm
Premiere: 22.03.2013

Årets beste norske film

Tekst: Geir Kamsvåg | Publisert: 19.03.13

La det være sagt med en gang; Arild Østin Ommundsen har laget en av de beste norske filmene på mange år – og det med et budsjett på 3,5 millioner kroner.

Eventyrland er en film om hvordan tilfeldigheter fører til en dominoeffekt i en ung kvinnes liv – hvordan hennes liv tar en retning hun aldri hadde drømt om i sine verste mareritt.

Jenny (Silje Salomonsen) er ung og forelsket. Hun og kjæresten planlegger et liv sammen, men når han skal gjøre en kamerat en liten vennetjeneste går alt galt. Det som i utgangspunktet var snakk om noen gram hasj, viser seg å være noe helt annet – plutselig sitter hun gravid i fengsel, dømt for drap. Fra nå av handler alt om én ting for henne – å få tilbake datteren som er i barnevernets omsorg. Hun vil starte livet på nytt, men vel ute av fengselet oppsøkes hun av de som mener hun har en gjeld å betale. Hun stilles overfor en rekke skjebnesettende valg på veien mot den friheten hun drømmer om sammen med sin datter.

Rollen i Eventyrland er Silje Salomonsen første hovedrolle. Sjeldent har jeg sett et slikt skuespill og så solid rolletolkning som hennes Jenny. Hennes lavmælte tolkning av kvinnen som prøver å frigjøre seg fra sin fortid for å skape en fremtid, er rett og slett eminent. Her er ingen store ord. Silje Salomonsen evner å formidle hennes smerte bare med blikk og kropp.

Arild Østin Ommundsen har laget sjeldent gjennomført film. På mange måter er han tilbake til debutfilmen Mongoland, og har jobbet med et minimalt budsjett sammenlignet med de filmene han har gjort i mellomtiden. Det lille budsjettet har tydeligvis vært frigjørende. Arild Østin Ommundsen har brukt halvannet år på innspillingen av denne filmen hvor han står for både regi, manus, klipp og foto. Det hele er så gjennomført, og foto er av en klasse vi sjeldent opplever. Arild Østin Ommundsen gir oss en visuell opplevelse på linje med Terrence Malicks mesterverk Badlands. Eventyrland er en helstøpt film. Filmmusikken er skrevet av Thomas Dybdahl – og den føles helt riktig i kinomørket.

Eventyrland er uten tvil årets beste norske film. Skal du bare se en norsk film i år – så er det Eventyrland du skal se!

 

 

 
 

Annonse